Explorers

180px-speltakteken_explorers_2010Leeftijd: 15 tot en met 18 jaar
Opkomsttijd: zaterdagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur

Eigen initiatief

De kennis die bij de scouts is opgedaan en de technieken die zijn aangeleerd, kunnen bij de explorers vervolgens in de praktijk worden gebracht. De explo’s bedenken voor een groot gedeelte zelf hun eigen programma. Verschillende activiteiten komen aan bod, zoals abseilen, kanovaren, hiken en primitief kamperen. Maar ook minder actieve onderdelen als barbecuen of gewoon een dagje strand worden ondernomen. De explo’s bepalen hun eigen avontuur, verkennen het onbekende. Het buitenleven neemt hierbij een voorname plaats in.

De uitvoering

Bij de explorers blijft het niet bij samen plannen maken. Plannen zijn er om uitgevoerd te worden. Dit vraagt organisatietalent: praten, luisteren en besluiten nemen. Gelukkig kunnen de explo’s samen hun activiteiten voorbereiden en uitvoeren. De taken moeten goed worden verdeeld, waarbij iedere explo z’n eigen rol in het team speelt. Om uiteindelijk een bevredigend eindresultaat te bereiken. De explo’s krijgen de ruimte om hun eigen talenten te ontwikkelen.

Begeleiding

Explorers zijn oud en hopelijk ook wijs genoeg om hun eigen boontjes te doppen. Leiding hebben ze niet meer nodig, maar begeleiding kan nog wel handig zijn. De taak van de begeleider is niet het bezighouden van de explo’s of het geven van voorgekookte activiteiten. De explo’s stellen immers hun eigen programma samen. Op de begeleider kan een beroep worden gedaan bij problemen. Hij of zij komt in actie wanneer een plan dreigt te stranden en geeft net dat laatste zetje. Een goede begeleider doet dus actief mee.

Kampen organiseren

Niet alleen het wekelijkse programma, ook het zomerkamp en de andere kampen organiseren de explorers zelf. De explo’s gaan jaarlijks de eerste week van de zomervakantie op kamp. Vaak verder (regelmatig buiten de Benelux) en primitiever dan de scouts. En lekker avontuurlijk: op pad met de rugzak, wildkamperen waar dat kan, abseilen of de grotten in.

De explorers moeten over uithoudingsvermogen beschikken, want zij moeten drie trappen op om hun explozolder te bereiken. Ook de explo’s draaien hun opkomsten gemengd. Tijdens hun programma dragen de explo’s een roodbruine uniformblouse en een rode groepsdas.

Wilt u meer informatie over de explorers, heeft u vragen? Neem dan contact op via de contactenpagina.