180px-speltakteken_scouts_2010Leeftijd: 11 tot en met 15 jaar
Opkomsttijd: zaterdagmiddag tussen 14.00 en 16.30 uur

Vaardigheden leren

Het programma van de scouts kent geen specifiek thema, zoals bij de bevers en de welpen. Toch kunnen opkomsten wel in het teken van een bepaald thema staan. Tijdens het programma van de scouts wordt veel aandacht besteed aan technieken en kennisoverdracht. Er staan activiteiten centraal waarvoor bepaalde vaardigheden nodig zijn. Voorbeelden hiervan zijn: knopen, koken op houtvuur, kamperen, pionieren, oriënteren, natuur en milieu, EHBO en expressie. Maar ook spel en creativiteit vormen een belangrijk onderdeel van het programma. Wanneer scouts bepaalde vaardigheden volledig beheersen, kunnen zij op deze gebieden insignes behalen.

Teamwork

Van scouts wordt verwacht dat zij voor een deel zelfstandig kunnen werken. Maar nog belangrijker is de samenwerking met de andere leden van de patrouille. Iedere scout is ingedeeld in een patrouille, een groepje dat uit ongeveer zes kinderen bestaat. Door middel van teamwork moeten de scouts hindernissen kunnen nemen. Iedere scout heeft weer andere kwaliteiten, waarvan de medescouts kunnen leren. De scouts leren spelenderwijs hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Het buitenleven

Als het even kan gaan de scouts naar buiten. Van een beetje regen smelt je niet. Er is immers geen beter leven dan buitenleven. Een scout kan niet zonder de natuur en is daar zuinig op. Af en toe gaan de scouts dan ook een handje helpen met het onderhouden van de natuur. Wilgen knotten is daar een goed voorbeeld van.

Kamperen

Het hoogtepunt van het jaar is het zomerkamp. De scouts gaan ieder jaar in de eerste week van de zomervakantie op kamp. Het zomerkamp heeft vrijwel altijd plaats in Nederland of België. De scouts overnachten in tenten, bouwen hun eigen keuken en koken hun eigen maaltijd (soms op houtvuur). De technieken die de scouts gedurende het jaar onder de knie hebben gekregen moeten tijdens het kamp veelal in de praktijk worden gebracht. Behalve ’s zomers gaan de scouts ook vaak tijdens het pinksterweekend en in oktober kamperen.

De scouts hebben hun eigen zaal in het groepsgebouw, die zich bevindt op de tweede verdieping. Zij beschikken op hun zaal over een eigen open haard. De speltak draait gemengd en bestaat uit gemengde patrouilles. Tijdens de opkomst dragen de scouts een uniform, bestaande uit een beige blouse, een rode groepsdas en op het hoofd een blauwe scoutcap.

Meer informatie over de scouts is hier te vinden.

Wilt u meer informatie over de scouts, heeft u vragen? Neem dan contact op via de contactenpagina.